Pogosta vprašanja

Kje letimo?

Letimo skoraj povsod po Sloveniji. Najpogosteje v Ljubljanski kotlini (od tu imamo tudi največ potnikov). V drugih predelih Slovenije, najbolj primerni so okolica Ivančne Gorice, ter področji Prlekije in Pomurja, letimo le pod posebnimi pogoji; polet izven Ljubljanske kotline omogočimo skupini najmanj dveh potnikov. Pri poletih izven Ljubljanske kotline ne priznavamo skupinskih popustov.

Koliko nas je v košari?

Po dolgoletnem delovanju v balonarstvu smo prišli do zaključka, da se gostje najboljše počutijo v manjših balonih, kjer je prostora le za 2 do 3 osebe. Majhne skupine nam omogočajo, da se lahko posvetimo vsakemu posebej.
Pilot balona vam bo že med poletom na voljo za vsa vaša vprašanja. Poleg tega so manjši baloni bolj okretni in zaradi manjše košare tudi bolj primerni za fotografiranje in snemanje. Želimo si, da bi z nami preživeli nepozaben dan.

Ali je letenje z balonom varno?

Letenje z balonom je ena izmed najbolj varnih oblik letenja. Navkljub temu v našem podjetju ničesar ne prepuščamo naključju. Vlaganje v opremo in redno vzdrževanje sta po našem mnenju, poleg stalnega izobraževanja pilotov, osnovna pogoja za varno letenje.

Kateri letni čas je najlepši?

Vsak letni čas daje poletu z balonom svoj pečat. Spomladi nas prebuja prvo zelenje, poleti so to zrele trave in žita, jeseni nas razveseljuje rdeče rjavo listje, pozimi pa ivje na smrekah ter snežno bele planjave. Vsak polet je enkraten in neponovljiv.

Koliko časa traja polet?

Sam polet navadno traja približno eno uro, vendar si morate na dan poleta vzeti približno 3 ure časa.
Tričetrt ure potrebujemo za vožnjo na vzletno mesto in pripravo balona za polet. Polet navadno traja dobro uro. Nekaj časa potrebujemo še za pospravljanje balona in prevoz na zbirno mesto, kjer sledi tradicionalni balonarski krst s kozarcem penine. Izlet zaključimo s pomenkom ob kavi. Čas si vzamemo za vsakogar, ki ga balonarstvo zanima in je po poletu poln vprašanj.

Kako naj se oblečem?

Vzletamo in pristajamo večinoma na travnikih ali kolovozih, zato udobna in nepremočljiva obutev ne bo odveč. Oblecite se, kot da bi se odpravljali na malo daljši sprehod v naravo. Prepričanje, da je v višavah, kjer letijo baloni, dosti hladneje, je zmotno. Kljub temu vam bodo pozimi prišle prav tople nogavice, poleti pa vam priporočamo kapo za zaščito pred soncem in toploto, ki seva iz gorilca.

Kdo lahko leti?

Baloni so za vsakogar, le pri otrocih smo malo bolj pazljivi. Biti morajo dovolj veliki, da vidijo čez rob košare, ki je visok 110 cm. Letijo lahko le v spremstvu vsaj enega od staršev. Velja še opozoriti, da polet traja približno eno uro in da majhni otroci praviloma hitro izgubijo zanimanje za opazovanje okolice in se začnejo v košari dolgočasiti. Za otroke, ki so mlajši od 5 let, polet z balonom odsvetujemo.

Kamere in fotoaparati?

Veliko naših gostov se odloči, da bo svoj prvi polet z balonom dokumentiralo. Za vaš fotoaparat ali kamero bo v košari vedno dovolj prostora. Pilot vas bo prosil le, da med vzletom in pristankom vašo kamero zaščitite in jo pospravite v žep ali torbo. Vaš polet lahko na vašo željo posnamemo tudi z našo kamero, posnetek pa vam bo na voljo na naši spletni strani ali CD-ju.

Kdaj letimo z balonom?

Ko sonce vzide, s svojimi žarki ogreva zemeljsko površino. Temnejše površine bolj kot svetlejše vpijajo toploto sonca; površine, ki so bolj pravokotne na sončne žarke, se segrevajo bolj kot tiste, ki so z žarki vzporedne. Ti objekti absorbirano toploto prevajajo na okoliški zrak. S prejeto toploto se zraku zmanjša gostota in se začne dvigati.
Zaradi različnega segrevanja tal se tudi zrak nad tlemi različno segreva. Najbolj enostavno bi bilo če bi primerjali temperaturo zraka poleti nad asfaltnim parkiriščem in nad morjem. Asfaltno parkirišče se bo čez dan segrelo bolj kot morje, zato bo segrevanje in vertikalno gibanje zraka nad parkiriščem bolj intenzivno kot nad morjem, kar bo povzročilo horizontalno gibanje hladnejšega zraka z morja nad parkirišče.
Pri letenju z balonom je še kako pomembna razlika med temperaturo okoliškega zraka in temperaturo zraka v balonu. Ob prehodu s hladnejšega v toplejši zrak bo balon (ob konstantni temperaturi zraka v balonu) izgubil nekaj vzgona in se začel spuščati in obratno, ob prehodu iz toplejšega v hladnejši sloj zraka, se bo začel dvigovati. Pilot balona bo tako le s težavo vzdrževal višino letenja, z izbiro pristajalnega mesta in izvedbo pristanka pa bo imel zaradi spreminjajoče se smeri vetra nemalo težav.
Letimo zato le v pogojih, ko termične aktivnosti ni, oziroma je minimalna. Med letom lahko tako letimo le dobro uro po sončnem vzhodu in uro pred sončnim zahodom, ko sonce že zgublja na moči. V zimskem času pa se ta čas zaradi položaja Zemlje glede na sonce podaljša in lahko letimo praktično ves dan.